Asagida isim (ünvan) ve adresleri yazili bulunan isveren ile isçi arasinda “SÜRESI BELIRLI KISMI SÜRELI IS SÖZLESMESI” yapilmistir. Taraflar bundan sonrasında “isveren” ve “isçi” olarak anilacaktir.
I. TARAFLAR
ISVERENIN
Adi soyadi (ünvani) : ……………………………………………………………….
Adresi : ……………………………………………………………….
Tlf, faks, E – mail : ……………………………………………………………….
ISVEREN VEKILI
Adi, soyadi, ünvani : …………………………………………………………………
Tlf, faks, E- mail : …………………………………………………………………
ISÇININ
Adi soyadi : ………………………………………………………………..
Baba adi : ………………………………………………………………..
Dogum yeri ve yili : ………………………………………………………………..
Ikamet adresi : ………………………………………………………………..
Tlf, faks, E – mail : …………………………………………………………………
2. ISÇININ ÇALISMA YERI : Isverenin………………………………sinirlari içindeki degisik isyerlerinde, isveren yada vekilinin gösterecegi bölgeler.
3. YAPILACAK IS : ………………………………………………………………..
4. SÖZLESMENIN SÜRESI : Bu is sözlesmesi, …/…/….tarihinde yürürlüge girmek suretiyle …. yil /…. ay süreli olup, sürenin bitiminde herhangi bir bildirime gerek kalmaksizin kendiliginden sonlanır.
5. ISE BASLAMA TARIHI : …/…../……..
6. DENEME SÜRESI: Tecrübe etme süresi (bireysel is sözlesmelerinde en fazla iki ay olabilir.) …. aydir. Taraflar, bu süre içinde is sözlesmesini ihbarsiz ve tazminatsiz olarak feshedebilirler.
7. ÇALISMA SÜRESI : Haftalik çalisma süresi haftanin …. gününde (Bu süre Kanunun 13 üncü maddesi ile madde öne sürülen sebebi ve Fazla Çalisma ve Fazla Sürelerle Çalisma Yönetmeligi geregi, isyerindeki tam süreli is sözlesmesiyle çalisan isçilerin haftalik düzgüsel çalisma sürelerinin 2 / 3 ünden daha azca olacaktir) …… saattir. Bu süre, haftanin çalisilan günlerine esit sekilde bölünerek uygulanir. Isverenin lüzumlu görmesi halinde (haftalik çalisma gün sayisi 6 günden azca olarak belirlenen isyerlerinde) haftalik çalisma gün sayisi en fazla 6 güne kadar çikartilir.
Ayrica, isin niteligi ve sartlarina nazaran, ise baslama ve bitis saatleri de, isçiler için farkli sekillerde düzenlenebilir ve gerektiginde degistirilebilir.
Ara dinlenme süresi ve kullanma zamanlari isveren tarafindan Kanunun 68 inci maddesinde belirtilen süreden azca olmamak suretiyle isin durumuna nazaran belirlenir.
8.ÜCRET VE ÖDEME ZAMANI : Isçinin aylik NET / BRÜT tutarı ………..YTL dir. Isçinin tutarı imza karsiliginda kendisine ödenir / yada banka hesabina yatirilir / isçinin yazili talebi ile belirledigi ve bu talepte kendisi ve mutemedin uygulama imzalari bulunmak kosulu ile mutemedine imza karsiliginda ödenir.
Ücret ayda bir ödenir.Kaide olarak islemis ücretlerin ödeme zamanı, ertesi ayin ilk is günüdür. Mecburi bir niçin olmadikça, ücretler ödeme gününden itibaren en geç 20 gün içinde ödenir.
Ücret ödemelerinde ücret hesap pusulasi verilir.
9. DENKLESTIRME UYGULAMASI :Isçi denklestirme uygulamasi yapilmasini kabul eder.
Haftalik …. saatlik düzgüsel çalisma süresi, isveren tarafindan lüzumlu görüldügünde:
a) Haftalik düzgüsel çalisma süresi, isyerinde haftanin çalisilan günlerine günde onbir saati asmamak kosuluyla farkli sekilde dagitilabilir. O halde, yogunlastirilmis is haftasi yada haftalarindan sonraki dönemde isçinin daha azca sürelerle çalistirilmasi suretiyle, toplam çalisma süresi, çalisilmasi ihtiyaç duyulan toplam düzgüsel süreyi geçmeyecek sekilde (Denklestirme uygulanmasinin bireysel is sözlesmesi ile yapilan çalismada iki aylik süre içinde tamamlanmasi gerekmekte olup, bu sürenin toplu is sözlesmeleri ile dört aya kadar artirilabilecegi benzer biçimde 76 nci madde geregi çikartilan Haftalik Is Günlerine Bölünemeyen Çalisma Süreleri Yönetmeligi’ nde belirtilen hallerde de alti aya kadar çikartilabilecektir.
Parça basina, akort yada götürü benzer biçimde yapilan is tutarina nazaran ücret ödenen islerde de ilgili Yönetmeligin denklestirmeye iliskin hükümleri uygulanir.
Denklestirme periyodu içinde günlük ve haftalik çalisma süreleri ile denklestirme süresi uygulamasinin baslangiç ve bitis tarihleri isverence belirlenir) denklestirilir.
b) …… saatlik haftalik düzgüsel çalisma süresinin, haftanin çalisilan günlerine farkli sekillerde dagitilarak çalisilmasi ( denklestirme uygulanmasi ) durumunda, iki aylik çalisma süresi içinde, isçinin haftalik averaj düzgüsel çalisma süresi olan ….. saati asamaz.
10. TELAFI ÇALISMASI: Mecburi nedenlerle isin durmasi, ulusal bayram ve genel tatillerden ilkin yada sonrasında isyerinin dinlence edilmesi yada benzer nedenlerle düzgüsel çalisma sürelerinin mühim seviyede altinda çalisilmasi ya da isin tümüyle durdurulmasi yada isçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, isveren, iki ay içinde isçiye, çalisilmayan bu süreler karsiligi olarak telafi çalismasi yaptirabilir.
Telafi çalismasi, günlük 3 saati geçemez ve günlük çalisma süresi ile beraber de çalisma süresi toplami 11 saati asamaz.
Telafi çalismasi fazla sürelerle çalisma yada fazla çalisma sayilmaz, karsiliginda fazla sürelerle çalisma yada fazla çalisma tutarı ödenmez.
11. YILLIK ÜCRETLI IZIN (Sözlesme süresi bir yildan fazla ise) :Yillik ücretli izin süresi ve izine iliskin hususlar Is Kanunu’ nda belirtilen kosullarda uygulanir. Izin kullanma zamani is kosullarina nazaran isveren tarafindan belirlenir. Izin süresi, isçinin hizmet süresine nazaran :
– Bir yildan bes yila kadar ( 5 yil dahil ) …. gün ( minimum 14 gün),
– Bes yildan fazla onbes yildan azca …. gün ( minimum 20 gün),
– Onbes yil ( dahil ) ve daha çok olanlara …. gün ( minimum 26 gün),
Hizmet süresi bes yildan azca olsa dahi onsekiz ve daha ufak yastaki isçi ile, 50 ve daha yukari yastaki isçiye …. gün ( minimum 20 gün ) olarak kullandirilir.
Isçi acil bir durum olmadikça izine ayrilacagi tarihten bir ay ilkin, yazili talepte bulunmak zorunda olup,belirtilen tarihte izin verilip verilmeyecegi de talep tarihinden itibaren yedi gün içinde yazili olarak isçiye bildirilir.
Yillik ücretli izin ve diger izinlerle ilgili hususlara Is Kanunu ve Yillik Ücretli Izin Yönetmeligi’ nin ilgili hükümleri uygulanir.
Izin dönemine rastlayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel dinlence günleri ayrica izin süresine eklenmiş olur.
Izin dönemine iliskin tutarı pesin yada ön ödeme olarak ödenir.
Izinli olunan dönemde isçinin hastalanmasi halinde hekim raporu ( hususi hekim olmamak kaydiyla) ile belgelenmek kosulu ile istirahat periyodu izin süresinden sayilmaz.
Diger izinler: Isçinin evlenmesi halinde 3 , çocugunun dogumunda, ana, baba , es ve çocugunun ölümünde, yangin sel benzer biçimde doğal afetlerde üç gün ücretli izin verilir.
12. HAFTA TATILI ÇALISMASI VE ÜCRETI :Çalisilmayan hafta tatili günü tutarı bir is karsiligi olmaksizin isçiye ödenir. Isçi gerek görülmesi halinde hafta tatilinde çalismayi kabul eder. Gerektiginde hafta tatili hafta içinde de kullandirilabilir. Hafta tatili yapilmayarak çalisilmasi halinde bu günün tutarı ayrica % 50 zamli olarak ödenir.
13. ULUSAL BAYRAM GENEL TATIL ÇALISMASI :Çalisilmayan ulusal bayram ve genel dinlence günlerine ilişkin ücret isçiye ödenir. Isçi gerek görüldügünde ulusal bayram ve genel tatillerde çalismayi kabul eder. Dinlence yapilmayarak çalisilan ulusal bayram ve genel dinlence günleri için ayrica bir günlük daha ücret ödenir.
14. DIGER KOSULLAR:
a) Isçi Is Kanunu’nun 7 inci maddesine nazaran, geçici is iliskisi ile çalismayi kabul eder.
b) Isçi, isyerinde çalisma mevzuati ve isveren tarafindan belirlenmis bulunan çalisma sartlarina, is disiplinine, is sagligi ve is güvenligi kurallarina, isveren tarafindan çikartilmis ve çikartilacak olan yönetmelik, genelge, sirküler, yönerge benzer biçimde düzenlemelere uymayi kabul eder.
c) Isçiye bireysel yada toplu is sözlesmesi veyahut da isyeri yönetmeligi ekinde bulunan disiplin ceza cetvelinde yer edinen çalisma, disiplin ve kilik – kiyafet konularina uymamasi halinde, disiplin suçu olusturan hususun karsisinda yer edinen cezalar uygulamasi yapilir. Ücret kesme cezasi yapilmasi halinde (Kanunun 38 inci maddesine nazaran ücret kesme cezasinin uygulanabilmesi, hangi mevzularda ve ne kadar yapilacagina iliskin sözlesme yada sözlesme ekinde veyahut da isyeri yönetmeliginde yargı bulunmasina bagli olup cezaya iliskin sözlesme eki cetvel yada isyeri yönetmeliginin imzasi karsiliginda isçiye verilmesi ve imzali belgesinin isçi özlük dosyasinda saklanmasi gerekmektedir.) kesinti tutari ile öne sürülen sebebi derhal yazili olarak isçiye bildirilir. Yapilan kesinti bir ay içinde Çalisma ve Toplumsal Güvenlik Bakanligi’ nin T.C. Ziraat Bankasi Ankara – Merkez Subesindeki 30401 / 276505 nolu hesabina yatirilir.
d) Isçi is sözlesmesi devam ettigi sürece, hususi de olsa isverenin yazili izni olmadan baska bir iste çalisamaz.
e) Isçi, isverene ve isyerine ilişkin her türlü is sirlarini saklamayi, isverene zarar verecek davranislarda bulunmamayi kabul eder.
f) Isçi, isyerindeki makine, alet ve teçhizati usulüne uygun olarak ve özenle kullanmayi, görevi ile ilgili olmayan islerle ugrasmamayi, kendisine teslim edilmemis makine, alet ve edevati kullanmamayi kabul eder. Isinde kullanilmak suretiyle teslim edilen araç-gereç, vasıta ve gereçleri isyeri disina çikarmaz, amaci disinda kullanamaz. Isçi, is sözlesmesinin sona ermesinde, kendisine teslim edilmis bulunan her türlü demirbas esyayi eksiksiz olarak teslim etmeyi, kendi kasit yada kusurundan meydana gelmis zararlar var ise, tazmin etmeyi taahhüt eder.
g) Isçi, isyerine alkollü içki yada uyusturucu madde almis olarak gelmemeyi ve bu maddeleri isyerinde kullanmamayi, çalismasi ile ilgili olmayan esya ve maddeler ile tasinmasi ya da kullanilmasi yasaklanmis maddeleri isyerine sokmamayi taahhüt eder.
h) Isverenin, isçilerin bir kısmına yada tümüne sözlesme geregi olmaksizin, tesvik amaçli olarak yapacagi süreklilik arz etmeyen nakdi ve ayni ödemeler, isçi bakimindan kazanilmis hak niteliginde olmayip, tekrarlanacagi anlamina gelmez.
i) Isveren tarafindan sözlesme süresi dolmadan ve herhangi bir bildirimde bulunmadan ve bildirim süresine iliskin ücret ödenmeksizin is sözlesmesi sona erdirebilir. Bu durumda, sözlesmenin sona erdirildigi tarihle, sözlesmede belirtilen sona erme geçmişine kadar geçecek olan süreye ilişkin ücretleri isçiye ödenir.
j) Is sözlesmesinin isveren tarafindan feshinde; fesih bildiriminde sebep gösterilmedigi yada gösterilen sebebin geçerli olmadigi hususunda ortaya çikacak uyusmazliklar, bir ay içinde is mahkemesine yada anlasma saglanmasi halinde hususi hakeme götürülür.
k) Isçi, hususi bir beceri gerektirmedigi takdirde ve Hazirlama Tamamlama ve Temizleme Isleri Yönetmeligine aykiri olmamak kosulu ile kendi bölümündeki hazirlama tamamlama ve temizleme isini yapar,
l) Is sözlesmesinin kismi süreli olmasi sebebiyle Fazla çalisma ve Fazla Sürelerle Çalisma Yönetmeligi’ nin 8 inci maddesi (d) fikrasina nazaran, fazla çalisma ve fazla sürelerle çalisma yaptirilamayacaktir.
m) ………………………………………………………………………………………………………………………….
n) Bu sözlesmede yer almayan hususlarda Is Kanunu ve diger ilgili mevzuat uygulanir.
o) Sözlesmenin uygulanmasinda çikacak uyusmazliklarda, 5521 sayili Is Mahkemeleri Kanunu’nun 5 inci maddesi geregi, dava olunanin ikametgahi sayilan yer yada isçinin isini yaptigi isyeri mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir.
Süresi belirli kismi süreli bu is sözlesmesi…… sayfa ve her sayfasi ….. suret olarak düzenlendi, taraflarca okundu, ilk sayfalari paraflandi, son sayfasi imzalandi ve birer sureti taraflara verildi. …/…./…
ISVEREN VEYA VEKILI ISÇI
Adi, soyadi, imzasi Adi, soyadi, imzasi
Cevap bırakın