………… ASLİYE …’NCİ HUKUK HAKİMLİĞİNE
Dosya No:……. /… E.
ESKİ HALE GETİRME
İSTEYEN (DAVACI)
ADRESİ :
KARŞI TARAF (DAVALI) :……………………………
ADRESİ :
KONUSU : Eski hale getirme sonucu verilmesi dileğimdir.
İZAHI :
1) Mahkemenizin günlü ara sonucu gereğince yerine getirmem mecburi olan hususu, verilen 10 günlük süre içinde yerine getiremedim.
./../….’den ../../…. geçmişine kadar hasta idim. Bu hususi gösteren tasdikli tabip raporu ekte sunulmuştur.
m: 168 gereğince, süresi içinde “Eski Hale Getirme” isteğinde bulunuyorum.
SONUÇ VE İSTEK : Yukarıda arz ve izah ettiğim sebeblerden dolayı; raporumda belirtilen mazeretim gözönünde bulundurularak “Eski Hale Getirme” dileğimin kabul buyurulup, ../../…. günlü arakarar gereğince sunduğum delillerin incelenmesini saygıyla dilerim.
…./…./….
Eski Hale Getirme İsteyen (Davacı)
(Ad, soyad, imza)
HATIRLATMA!
Eski hale getirme davayı gören mahkemeden talep edilir.
Eski hale getirmeyi isteyebilmek için, kanuni yollara başvurmanı hukuken olanaksız bulunması gereklidir (HUMK. m: 167).
Eski hale getirme istemi engelin ortadan kalkması tarihinden itibare 10 gün içinde usulen ileri sürülmedikçe kabul olunmaz (HUMK. m: 168/1).
Soruşturma esnasında geçmiş olan sürelerin, esasa ilişkin yüze karşı okunan hükümden sonrasında eski hale getirilmesi istenemez (HUMK. m: 168/2).
Eski hale getirme istemi, mevzunun esasını çözümlemeye yetkili olan hakime sunulur. Bir yargı hakkında kanuni yollara başvurma hakkının düşmesi üstüne eski hale getirme istemi, verilen hükmü incelemeye yetkili olan mahkemeye verilir (HUMK. m: 169).
Asliye mahkemesi ve barış hakimlerine yapılacak eski hale getirme istemleri vakalar ile alakalı usule ve Yargıtay’a ileri sürülen eski hale getirme istemi temyiz şartlarına uygun olarak yapılır ve bu şekilde incelenir ve hükmolunur (HUMK. m: 170).
Eski hale getirme istemi, yargılamanın ertelenmesini gerektirmez ve hükmün yürütülmesine de engel olmaz. Sadece, bu istemi incelemeye yetkili mahkeme gereğine gore güvence verilmek şartıyla yargılamanın ertelenmesine ve hükmün yürütülmesinin durdurulmasına karar verebilir (HUMK.m: 171).
Mahkeme eski hale getirmeye ilişkin verdiği kararda hangi işlemin yok sayıldığım açıkça belirtir (HUMK.m: 172).
Bir davada aynı tarafın birden oldukça eski hale getirme istemi kabul olunamaz (HUMK.m: 174).
Cevap bırakın