Büyükanne Toruna Bakma Parası Nasıl Alınır?
İçindekiler
Büyükanne Toruna Bakma Parası Nasıl Alınır?
Yeni yılın ilk günlerinden itibaren gündemden düşmeyen babaannelere bakıcı parası ödemeleri, ilk etapta 10 il merkezi için kesinleşmiş durumdadır. Protokollerin imzalanmasının ardından pilot il merkezi olarak seçilen bölgelere baktığımız zaman; Gaziantep, Sakarya, Kayseri, Konya, Ankara, Tekirdağ, Antalya, Bursa, İzmir ve İstanbul belirlenmiş durumdadır. Bu il merkezlerinde yaşayan babaanneler, başvuru işlemlerinden onay almaları halinde, ödemeleri PTT şubelerinden tahsil edilebilecektir. İlk ödemelerin 2020 Şubat ayı içerisinde yapılması kararlaştırılan bakıcı paralarında, başvuruların olumlu sonuçlanabilmesi için kriterler de resmi kurumlar tarafından açıklanmaya başladı. Devlet desteği ile birlikte torunlarına bakacak olan babaanneler, 65 yaşından küçük olmaları ve doktor raporuyla da çocuk bakabilecek durumda olduklarını ispat etmeleri halinde, İŞ-KUR Müdürlükleri, Sosya Güvenlik Kurumu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapabilecekler. Yapılacak olan başvurularda, babaannelerin olduğu kadar, çocukların da yaş sınırı içerisinde olması gerekmektedir. Burada çocuklar için belirtilen yaş sınırı ise 0 – 3’tür.

Toruna Bakma Maaşı Şartları Nelerdir?
Babaannelere bakıcı parası verilmesi kapsamında yürürlüğe giren yasa, Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Resmi Gazete’de yer alan bilgiler ve kurumların açıklamalarına bakıldığında, babaanne ve anneannelerin şu kriterleri taşıyor olması gerekecektir.
- İlk olarak torununa bakacak olan bireylerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekecektir.
- Şuan için yalnızca pilot bölgelerde verilecek olan bakıcı paralarında, hem ailelerin hem de torununa bakacak olan aile büyüklerinin, pilot bölgelerde yaşıyor olması gerekmektedir.
- Anne ve çocuk aynı evde olması şart koşulurken, torununa bakacak babaannelerin aynı il merkezi içerisinde herhangi bir ilçe ya da köyde yaşıyor olması yeterli olacaktır.
- Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İŞ-KUR noktalarına yapılacak başvuru işlemlerinde, başvuru tarihi itibari ile çocukların 3 yaşını geçmemiş olması gerekecektir.
- Bakıcı parası alınacak çocuğun annesinin, en az 18 yaşında ve resmi nikahlı olması gerekmektedir.
- Babaannelere bakıcı parası konusunda, ailelerin çalışma durumları da oldukça önemlidir. Buna göre; annelerin özel sektörde ve iş sözleşmesi ile birlikte sigortalı olmak koşuluyla çalışıyor olması gerekmektedir. Aynı zamanda, destek alınacak süre boyunca, kuruma en az 360 günlük prim ödenmesi, annelerin de çalıştıkları kurumdan desteğin alındığı süre boyunca çıkmaması gerekmektedir.
- 4857 Sayılı İş Kanunu’na göre, anneye verilen analık hali izin süresinin geçirilmiş olması ve başvurunun yapıldığı tarihte, sigortalı olarak görülen kurumda işe başlanmış olması gerekmektedir.
- Kötüye kullanımın engellenmesi amacıyla, toruna bakma maaşı alacak kişilerin gelir durumları göz önünde bulundurulmaktadır. Bu doğrultuda, çocuklu anne ve babaların toplam maaşlarının, üst sınırı aşmıyor olması gerekmektedir.
- Çalışılan kurumda, annelerin işveren ile herhangi bir akrabalık bağının bulunmaması gerekecektir.
- Devlet tarafından karşılıksız verilen babaannelere bakıcı parası kapsamında, ailelerin babaannelere ek olarak herhangi birisini istihdam etmiyor olmaları gerekmektedir.
- Babaanne ve anneannelerin, çocuk bakabilecek durumda olduklarını doktor raporu ile ispat etmeleri gerekmektedir
Toruna Bakma Maaşı Nasıl ve Nereden Alınacak?
Babaannelere bakıcı parası kapsamında, yukarıdaki şartların öncelikli olarak karşılanıyor olması gerekmektedir. Bu şartları tamamlayan aile bireyleri ve büyükanneler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve İş-Kur Müdürlükleri’ne başvuru yapmalıdır. İlk başvuruların açıklandığı Mart ayında sonuç görüntüleme ekranında annelerin ve büyükannelerin TC kimlik numaralarının girilmesi yeterli olmaktaydı. Bu başvuru işleminden sonra, başvurusunun onaylandığını gören ailelerin, ödemeleri ise PTT tarafından yapılacaktır. Babaannelere bakıcı parası hakkındaki diğer detaylar ise şu şekildedir.
- Ödeme yapılması kesinleşen tarih hafta sonuna ya da resmi tatil günlerinden birisine denk geliyorsa, bundan sonraki ilk iş gününde ödemeler yapılacaktır.
- İlk ödemelerin ne zaman yapılacağı konusunda bakanlık tarafından ailelere kısa mesah ve e-mail yolu ile açıklama yapılacaktır.
- Başvurusu onaylanan ve bakanlıktan da ödemenin yapılacağı gün ile ilgili bildirim alan ailelerin, bir defalık olmak üzere PTT merkezlerine kimlikleri ile birlikte başvurmaları gerekmektedir.
- PTT merkezlerinden yapılacak olan ödemeler, yalnızca büyükannelere yapılmaktadır. Bundan dolayı, büyükannelerin kimlikleri ile doğrudan başvuru yapması gerekecektir. Sosyal Yardım kapsamında verilen bu ödemelerde hak sahipleri için PTT Müdürlüğü tarafından PTT Kart verilecek ve her ödeme bu karta doğrudan yatırılacaktır.
Share this content:
Yorum gönder